Fyto-certificaat

Wanneer u regelmatig boomkwekerijproducten exporteert komt het woord fyto u vast bekend voor. Een fytosanitair certificaat heeft u nodig wanneer u deze  producten buiten de Europese Unie gaat exporteren. Het certificaat is een verklaring waarin autoriteiten uit het land van herkomst verklaren dat de desbetreffende producten voldoen aan de gestelde eisen.

De keuringsinstantie verklaart met de afgifte van het fyto-certificaat aan de overheid van het land van bestemming dat de zending voldoet aan alle gestelde fytosanitaire eisen in dit land. Deze eisen kunt u hier vinden. Op basis van inspecties voorafgaand aan de export wordt het certificaat verstrekt.

Welke producten vallen er onder de fyto-norm?

Dit zijn planten of delen hiervan, bloembollen, snijbloemen en wortelknollen. Maar ook verschillende soorten groenten en fruit.

Een fyto aanvragen

Het aanvragen van een fyto-certificaat verloopt tegenwoordig via e-CertNL.  Via deze online omgeving worden de certificaten aangevraagd bij de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit. Hiervoor heeft u wel een e-herkenning en inlog nodig.

Wanneer u twijfelt bij het aanvragen van een certificaat kunt u dit beter overlaten aan een expert. Bij WA Customs bent u daarvoor aan het juiste adres. Door jarenlange ervaring weten onze medewerkers waar zij mee bezig zijn. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken en scheelt u het een hoop tijd. Wanneer u meer informatie wilt kunt u altijd contact met ons opnemen, dit kan per telefoon +31 (0)76 596 49 21 (Ma t/m Vrij 7.00 & 21.00, Za 10.00 & 14.00), per e-mail info@wacustoms.nl, of door het contactformulier in te vullen. Een van onze medewerkers zal u proberen zo goed mogelijk te informeren.