EUR-MED

Het EUR-MED certificaat is een variatie / aanvulling op het EUR.1-certificaat en is geldig voor landen die vallen onder de Pan-Euro-Mediterrane (PEM) overeenkomst. Dit zijn de volgende landen:
– De landen van de Europese Unie plus Turkije
– EFTA (waaronder Noorwegen, Zwitserland en IJsland)
– Het Middellandse Zeegebied (waaronder Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte, Israël en Libanon)
– Moldavië
– De westelijke Balkan (waaronder Servië, Albanië en Bosnië-Herzegovina)

Het voordeel van een EUR-MED

Het EUR-MED certificaat maakt het mogelijk om grondstoffen en producten van preferentiële oorsprong uit de bovengenoemde landen mee te laten tellen voor de oorsprongsbepaling: de zogeheten cumulatie. Het land van oorsprong is hierbij altijd het land waar de laatste bewerking heeft plaatsgevonden. Het gebruik van een EUR-MED certificaat is niet verplicht, maar biedt meer mogelijkheden en dezelfde financiële voordelen die goederen van preferentiële oorsprong hebben voor ondernemers.

Wanneer de waarde van de zending lager ligt dan €6000,- hoeft geen EUR-MED te worden aangevraagd en volstaat, net als bij de EUR.1, een factuurverklaring.

Een EUR-MED aanvragen

Het aanvragen van een EUR-MED verloopt digitaal via de Kamer van Koophandel. Wanneer de aanvraag door de KvK goedgekeurd wordt kan de douane deze valideren. Mochten termen als preferentiële oorsprong en overeenkomstland u niet zoveel zeggen dan is het beter om hulp in te schakelen bij het aanvragen van een EUR-MED. Bij WA Customs helpen we u hier graag bij. Voor de aanvraag van uw EUR-MED certificaat of voor andere douanevragen kunt u bij ons terecht van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00u en 21.00u en op zaterdag tussen 10.00u en 14.00u. Dit kan telefonisch +31 (0)76 596 49 21, per mail info@wacustoms.nl of via het contactformulier.