Voorlichtingen over ISPM 15 worden opgevoerd

vrijdag 16 augustus, 2019

Wanneer er spullen naar het buitenland geëxporteerd worden dienen de houten verpakkingsmiddelen behandeld te zijn. Dit dient conform de mondiale standaard ISPM van de International Plant Protection Convention (IPPC) te gebeuren en de verpakkingsmiddelen dienen voorzien te zijn van het IPPC-merkteken. Wanneer de pallets een IPPC logo bevatten wordt aangetoond dat er geen schadelijke organismen meeliften.

Wanneer er naar landen buiten de Europese Unie geëxporteerd word is het extra belangrijk om met geregistreerde leveranciers te werken. De kans op een misser is dan nihil. Als je houten verpakkingsmiddelen niet over de juiste merktekens beschikken kan het zo maar zijn dat ze een land niet binnenkomen. Laatst nog zag een Nederlandse teler zijn partij tegengehouden worden aan de Amerikaanse grens. De reden voor het tegenhouden van de zending was dat het merkteken niet goed was aangebracht op de verpakking.

Niet alleen wanneer je exporteert is het van belang, maar ook wanneer je goederen importeert is gekeurd verpakkingsmateriaal wenselijk. Want ook hier in Nederland worden er controles uitgevoerd op verpakkingshout dat geïmporteerd wordt.  Op een partij uit China werden laatst verschillende insecten aangetroffen. De zending was afkomstig van een bedrijf dat werkte met verschillende merktekens op het hout.

Missers

In de EU gaat het ook regelmatig mis. Vooral wanneer de afnemer zaken doet met een niet-geregistreerde onderneming. De niet-geregistreerde handelaars kennen vaak de spelregels van SMHV niet. Daarbij worden niet-geregistreerde ondernemingen niet gecontroleerd en staan zij niet onder toezicht. Regelmatig komt er misbruik en valsheid in geschriften voor, hier wil je als ondernemer niet tegenaan lopen wanneer je exporteert.

Als de zending niet voldoet aan de ISPM 15 kan het zijn dat de zending aan de grens wordt tegenhouden, teruggestuurd of in het ergste geval vernietigd. De kleinste afwijking kan de exporteur op hoge koste jagen. SMHV heeft een aantal jaren geleden een driestappenplan geïntroduceerd.

Driestappenplan

1: doe zaken met een geregistreerde ondernemingIPPC_MERKTEKEN
2: verifieer de factuur
3: controleer het IPPC-merkteken

Zo eenvoudig is het dus!

Wat houdt de ISPM 15 behandeling in?

ISPM 15 schrijft voor dat hout een behandeling moet ondergaan. Binnen de Europese Unie zijn er al langer twee manieren van behandelen toegestaan. Namelijk: hittebehandeling en hittebehandeling middels Dielectric Heating. Sinds kort is daar een derde behandelingsmethode aan toegevoegd. Hout mag vanaf nu ook behandelt worden met sulfuryfluoride. Ten allen tijden dient het hout ontschorst te zijn. Als het hout de behandeling ondergaan heeft krijgt de verpakking het IPPC-merkteken.

Brexit

Wanneer de Brexit door treed wordt de UK gezien als derde land. Wanneer u dus exporteert naar de UK zal er vanaf dan ook gewerkt dienen te worden via de ISPM 15-norm. Behalve als hier tussen de UK en de EU afspraken over vastgelegd worden.

Vragen over ISPM 15?

Wanneer u nog vragen heeft twijfel niet om contact met ons op te nemen. Wij zullen u zo snel mogelijk proberen te helpen.

Vragen? Neem contact met ons op