Verstrengde eisen verpakkingshout bij export naar VK

dinsdag 8 december, 2020

Wie vanaf 1 januari 2021 exporteert naar het Verenigd Koninkrijk moet daarbij extra goed letten op het verpakkingshout dat eventueel bij de zending is inbegrepen. Zaken als pallets, houten kratten, kisten, het hout op Deense karren en stuwhout om de lading vast te zetten moeten allemaal aantoonbaar voldoen aan de ISPM 15. Is dit niet het geval dan loopt u het risico dat uw zending wordt tegengehouden, teruggestuurd of zelfs vernietigd.

Geen schadelijke organismen
Na de jaarwisseling verloopt de overgangsregeling met het VK en is het land officieel geen EU-lid meer. Dat betekent dat ook het verpakkingshout moet voldoen aan de eisen die zijn gesteld voor export naar landen buiten de Europese Unie: de internationale standaard hiervoor is ISPM 15. Door het hout te behandelen, over het algemeen is dit een hittebehandeling, worden eventuele schadelijke organismen voor natuur en omgeving, zoals de Aziatische boktor, gedood.


Voorbeeld markering

Kies een erkende behandelaar
Na de behandeling krijgt het hout een merkteken ingebrand dat goed zichtbaar moet zijn. Alleen verpakkingshout met een merkteken van een erkend behandelbedrijf komt probleemloos de grens over. Controleer dus voor u exporteert goed of het hout waarmee of waarop u uw lading vervoert voldoet aan de eisen. Zo voorkomt u problemen aan de grens en eventuele weigering van uw zending.

Vragen? Neem contact met ons op