Uitstel nieuwe Brexitregels voor landbouw- en dierlijke producten

vrijdag 12 maart, 2021

En weer is er nieuws omtrent de Brexit. Het door de Britse overheid ingestelde Border Operating Model (BOM), waarin de fasering van de nieuwe importregels van de Brexit is vastgesteld, is aangepast. Volgens het BOM zouden voor de import van landbouwproducten, anders dan bomen, planten, plantmateriaal en levende dieren, per 1 april 2021 certificaten benodigd zijn. Maar deze datum is nu uitgesteld.

Uitstel naar oktober en januari

Voor vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel andere producten van dierlijke oorsprong geldt dat deze nu vanaf 1 oktober 2021 alleen nog met een veterinair gezondheidscertificaat het VK binnen mogen. Voor zogeheten laag risico landbouwgoederen zoals snijbloemen, groenten en fruit is vanaf 1 januari 2022 een fytosanitair certificaat verplicht.

Extra grenscontroles

Daarnaast is aangekondigd dat ook de Britse grenscontroles later van start gaan. Vanaf 1 januari kunnen vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel andere producten van dierlijke oorsprong alleen nog worden ingevoerd via specifieke havens in het Verenigd Koninkrijk die gaan fungeren als grenscontrolepost. Hetzelfde geldt voor hoog risico landbouwgoederen zoals bomen, vaste planten en plantmateriaal.
De transporten van laag risico landbouwgoederen worden van 1 maart 2022 aan deze grensposten gecontroleerd.

Weet wat u moet doen

In welke havens zo’n controlepost komt en voor welke transporten wordt later bekend gemaakt. Vanaf het moment van invoering worden transporten dus voortaan 2 keer gecontroleerd: aan de EU-kant en aan Britse zijde. Wanneer een transport niet over de juiste documenten en certificaten beschikt kan het vertraagd of zelfs tegen gehouden worden.
Zorg er dus voor dat u op tijd op de hoogte bent van wat er voor uw export naar het Verenigd Koninkrijk verandert. WA Customs informeert u hier graag verder over en helpt bij het in orde maken van de benodigde documenten. Neem gerust vrijblijvend contact op.

Vragen? Neem contact met ons op