Uitstel extra invoercontroles Verenigd Koninkrijk

dinsdag 3 mei, 2022

De extra invoercontroles die per 1 juli 2022 zouden gaan gelden voor import van levensmiddelen in het Verenigd Koninkrijk zijn uitgesteld. Dit betekent dat de huidige regels en vereisten omtrent invoer naar het VK voorlopig niet veranderen.

De Britse regering heeft aangekondigd dat de invoering van fase 3 van het zogeheten Border Operating Model (BOM) in elk geval dit jaar niet meer gaat plaatsvinden. Dit houdt onder meer in dat de geplande verplaatsing van sanitaire en fytosanitaire (SPS) controles van bestemmingslocatie naar een grenscontrolepost (BCP) niet doorgaat. Ook zijn er voorlopig geen aanvullende Safety & Security verklaringen of verdere gezondheidscertificeringen nodig en worden de beperkingen en verboden op de invoer van gekoeld vlees uit de EU uitgesteld.

Het uitstel geeft Europese bedrijven extra tijd om zich goed voor te bereiden op BOM fase 3 en de aanvullende invoercontroles. De Britse regering heeft het voornemen om in het najaar met een Target Operating Model (TOM) te komen waarin uiteengezet wordt hoe het nieuwe regime van invoercontroles eruit komt te zien. Volgens de huidige planning zouden de nieuwe controles dan vanaf eind 2023 in gaan.

Uiteraard houdt WA Customs u op de hoogte van relevante ontwikkelingen op dit gebied. Heeft u vragen over wat deze maatregelen voor uw onderneming betekenen of hoe u zich kunt voorbereiden op de invoering van BOM fase 3? Neem gerust contact met ons op.

Vragen? Neem contact met ons op