Tariefpreferenties Cambodja tijdelijk ingetrokken

vrijdag 4 september, 2020

Verschillende goederen uit Cambodja worden sinds 12 augustus 2020 weer belast bij import in de Europese Unie. De preferentiële rechten- en contingentvrije toegang van Cambodja tot de EU-markt is gedeeltelijk ingetrokken wegens ernstige en systematische problemen met betrekking tot de mensenrechten in het land.

Stimulans economie
Tussen de EU en Cambodja bestond een handelsregeling die viel onder het EBA-decreet (Everything But Arms) van de SAP (Stelsel Algemene Preferenties), waarbij kwetsbare ontwikkelingslanden de mogelijkheid krijgen om met lagere invoerrechten of geheel rechtenvrij naar de EU uit te voeren. Zo draagt de EU bij aan het stimuleren van de economische groei van deze landen.

Deur op een kier
De intrekking van de tariefpreferenties heeft betrekking op bepaalde kleding en schoeisel, suiker en reisartikelen; in totaal gaat het om producten die voor ongeveer 21% van de jaarlijkse export van Cambodja naar de EU vormen. Door slechts een deel van de goederen te belasten laat de EU zien dat het de deur nog niet volledig sluit voor Cambodja. Maar het land wordt dringend verzocht de mensenrechten en de rechten van arbeiders sterk te verbeteren om de intrekking ongedaan te maken en nieuwe sancties te voorkomen.

Hebben deze maatregelen betrekking op uw handelsrelatie met Cambodja? WA Customs helpt u inzicht te krijgen in de consequenties. Ook voor overige vragen over de tariefpreferenties kunt u uiteraard bij ons terecht.

Vragen? Neem contact met ons op