Nieuwe EU-keuringsregels samengestelde producten

woensdag 5 mei, 2021

Samengestelde producten importeren in de EU?
Let op de nieuwe keuringsregels!

Sinds 21 april 2021 gelden nieuwe regels m.b.t. toelatingskeuringen voor iedereen die levensmiddelen of diervoeders in de Europese Unie wil importeren die zijn samengesteld uit ingrediënten van plantaardige oorsprong en verwerkte producten van dierlijke oorsprong. De regels hebben betrekking op de herkomst en verwerkingsgraad van de dierlijke producten in deze samengestelde producten. Daarnaast spelen ook de houdbaarheid (vervoer en opslag met gereguleerde temperatuur of niet) en of het een hoog- of laagrisicoproduct betreft een rol.

Verschillende criteria
De nieuwe regels voor deze toelatingskeuringen zijn op zijn zachtst gezegd ingewikkeld en bij importeurs die voor de productie van levensmiddelen of diervoeders afhankelijk zijn van dit soort producten kan dit zorgen voor onduidelijkheid. Zo zijn er verschillende regels voor de mate waarin bijvoorbeeld gelatine of melkpoeder in het product is gebruikt en geeft enkel de goederencode van een product geen uitsluitsel over wel of niet keuren voorafgaand aan transport of bij binnenkomst in de EU.

Op tijd regelen
Al met al betekent het voor veel levensmiddelimporteurs en –producenten in de EU extra controlewerk en administratie. Wilt u er zeker van zijn dat de door u benodigde producten op de juiste manier en ongehinderd vanuit een derde land Nederland binnen kunnen komen, neem dan tijdig contact met ons op. Zo kunnen we samen kijken of uw goederen onder de nieuwe regeling vallen en er een keuring of aanvullende certificering nodig is.

Vragen? Neem contact met ons op