REX vergunning VK niet verplicht voor boom- en plantgoed

maandag 10 januari, 2022

Bijna exact een jaar geleden publiceerden we, naar aanleiding van de last-minute Brexit-overeenkomst, al een artikel over het belang van de REX-vergunning voor export naar het Verenigd Koninkrijk. Deze maakt het mogelijk om goederen met een EU-oorsprong zonder betaling van invoerrechten naar het VK te exporteren. De laatste tijd krijgen we hier vanuit de boomkwekerssector echter veel vragen over, dus de hoogste tijd om er nog eens aandacht aan te besteden.

Wel de lasten, niet de voordelen

Veel boomkwekers krijgen van hun Britse klanten het verzoek (en in sommige gevallen zelfs eis) een REX-verklaring te vermelden op de factuur. Dit is echter helemaal niet nodig: voor plantgoed geldt dat momenteel, ongeacht de oorsprong, 0% aan invoerrechten betaald hoeft te worden bij import in het VK. Wellicht dat dit in de toekomst nog verandert waardoor een REX-verklaring wél nodig wordt, maar voor nu kan uw export naar het VK zonder REX-verklaring plaatsvinden.
Wij adviseren boomkwekers dan ook om voorlopig terughoudend te zijn met het aanvragen van een REX-vergunning. Een dergelijke douanevergunning komt namelijk met aardig wat administratieve lasten en plichten, zonder dat het voor nu voordelen voor een van de partijen oplevert.

Hulp bij administratie

Mocht u als kweker toch een REX-vergunning aan willen vragen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u meer vertellen over het proces en de administratieve plichten die de REX met zich meebrengt. Zo wordt de vergunning afgegeven na registratie in het EU Customers Trade Portal (CTP), zonder controle vanuit de douane. De douane controleert pas achteraf, wat betekent dat alle administratie met betrekking tot REX-verklaringen goed bijgehouden moeten worden om problemen met de douane te voorkomen. WA Customs kan helpen bij het oppakken van deze administratie en geeft u graag verder advies.

Vragen? Neem contact met ons op