Preferentiële overeenkomsten die voorzien in diagonale cumulatie van de oorsprong

maandag 27 mei, 2019

Reeds is de douane met een bericht naar buiten gekomen omtrent de pan-Euro-mediterrane preferentiële oorsprongsregels die voorzien in diagonale cumulatie tussen verschillende partijen. Nu denkt u vast, wat staat hier nu precies? Simpel gezegd gaat dit over de regels die er zijn bij het aanvragen van een EUR-MED. Het bericht PbEU C 158 van 10 mei 2019 heeft de Commissie gepubliceerd omdat er nog vaak onduidelijkheid ontstaat over het aanvragen hiervan. Er worden nog te vaak fouten gemaakt in het aanvragen van een EUR-MED.

Wanneer kan diagonale cumulatie toegepast worden?

Diagonale cumulatie kan alleen toegepast worden indien: het land waar de laatste ver- of bewerking plaatsvind en de eindbestemming vrijhandelsovereenkomsten hebben met identieke oorsprongsregels met alle landen die bijdragen tot de verkrijging van de oorsprong. Dat laatste wil zeggen met alle partijen waaruit de gebruikte materialen van oorsprong zijn.

In tabel 1 is een vereenvoudigd overzicht weergegeven van de cumulatiemogelijkheden op 1 maart 2019.

Wanneer er een X in deze tabel staat wil dit zeggen dat er tussen deze 2 landen een vrijhandelsovereenkomst bestaat waarbij oorsprongsregels cumulatie toestaan op basis van de standaard pan-Euro-mediterrane oorsprongsregels. Om de diagonale cumulatie met een derde partner te kunnen gebruiken dienen alle vakken van de tabel tussen de drie partners met een X te zijn gemarkeerd.

Voorbeelden

Juist: U verkoopt kledingstukken, de stof die hiervoor gebruikt wordt komt uit Italië (Europese Unie), de fournituren uit Turkije en u laat ze maken in Tunesië. Daarna verkoopt u de goederen aan Noorwegen. Zo dienen Turkije, Italië (Europese Unie), Tunesië en Noorwegen vrijhandelsovereenkomsten te hebben met identieke oorsprongsregels. Wanneer u in tabel 1 kijkt ziet u dat dit het geval is.

Onjuist: U verkoopt kussens / manden voor dieren. De stof en ritsen van de producten komt uit Duitsland (Europese Unie), de vulling van de producten komt uit Kosovo. U verkoopt de producten aan Zwitserland. Zoals u in tabel 1 kunt zien staat er geen X tussen Kosovo en Zwitserland. Er kan dus geen EUR-MED worden aangevraagd.

Onduidelijkheid?

Wanneer het nog niet duidelijk is of u vragen heeft. Twijfel dan vooral niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder.

Vragen? Neem contact met ons op