Let op met leveranciersverklaring VK

dinsdag 24 november, 2020

Heeft u voor uw goederen of productie te maken met een partner in het Verenigd Koninkrijk en werkt u hiervoor met een leveranciersverklaring voor preferentiële oorsprong voor lange termijn? Dan is het verstandig om deze na te kijken: deal of no deal, de Brexit zorgt ervoor dat deze niet langer geldig is voor leveranciers uit het Verenigd Koninkrijk.

Niet erkend
Officieel is het VK al sinds 31 januari 2020 geen onderdeel meer van de Europese Unie, maar de EU zelf hanteert een overgangsperiode die eindigt op 1 januari 2021. Echter, landen buiten de EU hebben met deze overgangsperiode niets te maken en hoeven deze dus niet te erkennen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Japan en Zuid-Korea. Dat betekent dat alle leveranciersverklaringen van preferentiële oorsprong voor lange termijn (LTD) voor leveranciers uit het VK die zijn afgegeven vóór 31 januari 2020 als ongeldig kunnen worden beschouwd.

Check de oorsprong
Heeft u zelf te maken met goederen waarvoor een LTD is afgegeven van voor 31 januari 2020? Ga dan na of deze afkomstig zijn uit het Verenigd Koninkrijk voor u ze doorvoert. Zo voorkomt u problemen met de hoogte van invoerrechten bij export naar landen buiten de EU. Uiteraard geldt vanaf 1 januari 2021 voor goederen en onderdelen afkomstig van leveranciers uit het VK helemaal geen preferentiële oorsprong meer.

Meer weten of vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Vragen? Neem contact met ons op