Intensievere inspectie op potplanten naar VK

donderdag 19 oktober, 2023

Vanaf 1 oktober 2023 worden zendingen van bepaalde soorten potplanten met bestemming het Verenigd Koninkrijk intensiever geïnspecteerd door de NVWA en keuringsdiensten. Dit heeft alles te maken met de angst van het VK voor de tabakswittevlieg (bemisia tabaci), die regelmatig wordt aangetroffen op zendingen vanuit Nederland. De NVWA hoopt met de intensievere inspecties een verdere aanscherping van importeisen te voorkomen.

Sinds het VK de Europese Unie heeft verlaten kan het eigen eisen stellen en voorschriften maken voor import en export. Om te voorkomen dat de tabakswittevlieg het land binnenkomt worden nu extra intensieve inspecties in de vorm van steekproeven gehouden op de volgende plantensoorten: Begonia, Ajuga, Crossandra, Hibiscus, Nerium Oleander, Helianthus, Capsicum, Euphorbia Pulcherrima (syn. Poinsettia), Mandevilla (syn. Dipladenia) en/of Solanum Pseudocapsicum. Voor alle andere soorten blijft de huidige werkwijze gelden, alleen het aantal planten per zending dat aan een steekproef wordt onderworpen wordt iets uitgebreid. Wordt de tabakswittevlieg aangetroffen, dan wordt de hele zending vernietigd.

Houd bij het exporteren van de bovengenoemde soorten dus rekening met deze uitgebreide keuringen. Heeft u hier vragen over of zoekt u advies? WA Customs helpt u graag verder.

Vragen? Neem contact met ons op