Het nieuwe INF-systeem voor actieve en passieve veredeling

woensdag 22 december, 2021

Op 5 april van dit jaar is het Europese digitale INF-systeem in gegaan. Deze gestandaardiseerde uitwisseling van inlichtingen heeft de papieren versies van de formulieren voor passieve en actieve veredeling vervangen. Het doel van het systeem is om de informatie-uitwisseling tussen de verschillende partijen in de handelsketen te bevorderen en bedrijven die zich met veredeling bezig houden sneller van dienst te kunnen zijn. Bovendien zijn alle zendingen in real-time te volgen.

Gedetailleerde informatie

Dat klinkt allemaal heel mooi natuurlijk, maar in de praktijk blijkt het INF-systeem nog wel voor wat hordes te zorgen. Zo moeten bijvoorbeeld in het geval van passieve veredeling alle individuele zendingen én alle afzonderlijke eindproducten steeds in het systeem worden ingevoerd. Een tijdrovende precisieklus omdat alle aantallen exact overeen moeten komen en enige kennis van het veredelingsverkeer vereist is.

Grote omschakeling

Het nieuwe systeem zorgt zodoende voor een grote omschakeling bij zowel bedrijven, douane-agenten als WA Customs en ook de douane zelf. Bedrijven kunnen echter een deel van de werklast (en eventuele bijkomende kosten) opvangen door via het EU Customs Trader Portal zelf de INF-vergunning aan te vragen met e-herkenning.

Heeft u vragen over de nieuwe procedure of kunnen we u hierbij helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Vragen? Neem contact met ons op