Importverbod ijzer- en staalproducten uit Rusland

maandag 16 oktober, 2023

Sinds 30 september heeft de Europese Unie (EU) het importverbod op producten van Russische afkomst uitgebreid met een verbod op ijzer- en staalproducten. Dit geldt voor zowel rechtstreekse import als import uit derde landen en voor alle soorten producten, van ruwe materialen en halffabricaten tot eindproducten.

Importeurs zijn, in het geval van productie in een derde land, verplicht om bewijsmateriaal te verstrekken met betrekking tot het land van oorsprong. Dit bewijs bestaat bij voorkeur uit een Mill Test Certificate (MTC), maar er kan ook om andere of aanvullende documentatie zoals facturen, leveringsbonnen, etc. worden gevraagd. Hoe vollediger de informatie, hoe makkelijker het is voor de douane om vast te stellen dat het materiaal niet van Russische oorsprong is. Alleen het overleggen van een oorsprongscertificaat is niet voldoende. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.

Bent u importeur van ijzer- en staalproducten en heeft u hulp nodig met betrekking tot dit importverbod? Onze douanespecialisten helpen u graag waar nodig.

Vragen? Neem contact met ons op