Het importdocument

dinsdag 27 augustus, 2019

Wanneer u goederen van buiten de Europese Unie importeert naar Nederland zult u een importdocument moeten laten maken. Een importdocument is van belang om er voor te zorgen dat de goederen in het vrije verkeer gebracht kunnen worden.

Wat is er belangrijk bij het opstellen van een importdocument?

Voor het opstellen van een importdocument zijn er verschillende gegevens nodig. Zo hebben we een factuur nodig, met daarop de waarde en gewichten. Om het product juist aan te kunnen geven onder de juiste groep hebben we ook een goederencode nodig. Dit is een van de belangrijkste elementen.

De goederencode bepaalt namelijk hoeveel invoerrechten er op een product betaald dienen te worden. Wanneer de goederencode bepaald is kan er ook bekeken worden of er door middel van een certificaat geen of minder invoerrechten betaald hoeven te worden.

Om de juiste waarde van de goederen te bepalen is het van belang om de incoterm te weten. Hierdoor komen er bij de factuurwaarde kosten bij, of gaan er kosten vanaf. De waarde die daarna overblijft is de statistische waarde van de goederen. Hierover dienen de invoerrechten en BTW betaald te worden. Houdt er rekening mee dat u ook over de te betalen invoerrechten BTW dient te voldoen.

Keuringen

Wanneer u bepaalde producten importeert, denk hierbij aan vlees , vis, en planten. Kan het zijn dat deze bij binnenkomst van de Europese Unie gekeurd moeten worden. Dit is ook iets waar u rekening mee dient te houden.

Alles snel geregeld

Het importdocument kan in veel gevallen al op tijd voorbereid worden. Wanneer de goederen verstuurd worden uit het land van herkomst ontvangt u vaak alle documenten al. Deze kunt u dan doorsturen naar ons. Op dat moment kunnen wij kijken of er nog zaken missen. De eventuele missende gegevens kunnen dan opgevraagd worden. Op het moment dat de zending in Nederland arriveert kunnen de goederen vrij gemakkelijk en snel vrijgemaakt worden. Dit voorkomt onvrede bij uw chauffeurs! Want wachten, daar houdt niemand van.

Wanneer u vagen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

Vragen? Neem contact met ons op