Het exportdocument

dinsdag 1 oktober, 2019

Wanneer je goederen naar buiten de Europese Unie wilt exporteren zal er exportdocumentatie opgemaakt dienen te worden. Wanneer je een exportdocument opmaakt zorg je ervoor dat de producten op een goede manier de Europese Unie uitgebracht worden.

Het opstellen van een exportdocument

Voor het opstellen van exportdocumentatie zijn er verschillende gegevens nodig. Om het document op te kunnen maken is er een factuur nodig aan de klant buiten de Europese Unie. Hierop dient de waarde van de goederen en de gewichten van de goederen staan. Daarbij dienen de goederencodes van de producten bekend te zijn.

In sommige gevallen wenst de importeur van de goederen in het land van bestemming dat er een certificaat opgemaakt wordt. Dit kan een bijvoorbeeld een EUR 1 of een ATR zijn. Dit wilt de importeur vaak wanneer de goederen boven de € 6000,- uitkomen. Wanneer er een certificaat bij een zending zit hoeven zij bij invoer geen of minder  invoerrechten over het product te betalen. Om een certificaat aan te kunnen vragen hebben we nog een leveranciers- of productieverklaring nodig.

Daarbij is het van belang om te bekijken of de producten in het land van bestemming daadwerkelijk geïmporteerd mogen worden. Wanneer je er hier al achter komt dat het niet mag, kun je de verkoop dus op dit moment al niet door laten gaan. Dit kan torenhoge kosten voorkomen.

Wie die kosten betaald is afhankelijk van de bijbehorende Incoterm. Bij ExWorks zijn alle bijbehorende kosten namelijk voor de koper. Terwijl dit bij een Cost en Freight zending in handen van de verkoper ligt. Het is dus van belang om hier goede afspraken over te maken.

Wanneer alles bij ons bekend is kunnen de documenten voorbereid worden. Op moment van vertrek is het dan enkel nog een druk op de knop geven. Als het document niet in controle valt kan de wagen met de juiste documentatie direct vertrekken.

Twijfels?

Is er nog iets onduidelijk over een exportdocument? Twijfel niet en neem contact met ons op. Wij helpen u graag.

Vragen? Neem contact met ons op