Handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Singapore treedt in werking

maandag 2 december, 2019

Per 21 november 2019 is de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Singapore in werking getreden. Het is de eerste bilaterale handelsovereenkomst die de Europese Unie sluit met een land in Zuidoost-Azië.

De overeenkomst zal met namen gaan fungeren als toegangspoort in de hard groeiende markt van Zuidoost-Azië. Het zal de handel stimuleren en grote voordelen hebben voor landbouwers, werknemers, ondernemingen en consumenten in zowel Europese Unie als Singapore.

De voordelen van de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Singapore

Singapore zal de resterende douanerechten afschaffen die er nog zijn op producten uit de EU. Ondernemers uit de Europese Unie kunnen de markt in Singapore ondersteunen in de volgende sectoren: milieudiensten, informatica, telecommunicatie, engineering en vervoer over zee. Het ondernemingsklimaat zal hierdoor een stuk voorspelbaarder worden.

Daarbij kan er bescherming geboden worden voor 138 (iconische) Europese dranken en levensmiddelen. Dit is ook bekend als geografische aanduiding. Het is een grote en belangrijke stap omdat Singapore nu al de op twee na belangrijkste bestemming van deze specialiteiten is. Daarbij worden handels belemmerende regelgevingen weggenomen in sleutelsectoren. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan de kleding labels die EU ondernemingen aanvaarden of de veiligheidstesten voor auto’s en elektronische apparaten.

Algemene informatie over Singapore

Singapore is de grootste handelspartner in de regio van Zuidoost-Azië van de Europese unie. Zowel in handelsvolume aan diensten (51 miljard euro) als aan goederen (53 miljard euro). Vanuit Europa wordt nergens zoveel geïnvesteerd als dat er in Singapore geïnvesteerd wordt. Daarbij zijn meer dan 10.000 ondernemingen uit de EU gevestigd in Singapore. Vanuit hier bedienen zij het gehele Stille Zuidzee gebied.

Vragen ?

Heeft u nog vragen over de gesloten handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Singapore? Twijfel dan niet om uw vragen te stellen. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 7.00 en 21.00 en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Vragen? Neem contact met ons op