Handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur

vrijdag 5 juli, 2019

Op 28 juni is er een politieke overeenkomst gesloten voor een ambitieuze, gebalanceerde en uitgebreide handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur. Onder de Mercosur vallen de volgende landen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. Er is over dit akkoord 20 jaar onderhandeld. Maar door deze jarenlange onderhandeling is de EU wel de eerste partner die tot een handelsovereenkomst met Mercosur gekomen is.

De gesloten overeenkomst zal betrekking hebben op 780 miljoen mensen en zal de nauwe economische en politieke betrekkingen versterken. De overeenkomst is opgesteld met regels die gebaseerd zijn op internationale handel. Het zal Europese bedrijven belangrijke troeven bieden op de markt die een gigantisch economisch potentieel is. Daarnaast zullen er in de overeenkomst belangrijke economische hervormingen en de modernisering die de Mercosur-landen op dit moment doorlopen, worden verankerd.

Als het om voedselveiligheid en consumentenbescherming gaat zijn er strenge normen vastgelegd. Er wordt vastgehouden aan het voorzorgsbeginsel bij voedselveiligheid en milieuregels. Er wordt specifiek ingezet op de eerbiediging van de rechten van werkenden en de bescherming van het milieu. Het klimaatakkoord van Parijs is hierbij een bijbehorend handhavingsvoorschrift.

De kenmerken van de handelsovereenkomst

Het belangrijkste is dan wel dat de douanerechten in de Mercosur voor EU-uitvoer afgeschaft zullen worden. Bedrijven uit de EU worden hierdoor concurrerender omdat er hierdoor jaarlijks wel 4 miljard aan rechten bespaard zullen worden.

Vooral voor de industriële sectoren in de Europese Unie zal dit uitvoer stimuleren. Hierbij kan er gedacht worden aan auto’s en onderdelen hiervan, de douanerechten voor deze producten lagen namelijk tussen de 14 en 35%. Hetzelfde geld voor kleding, schoeisel en gebreide stoffen, hierbij lagen de invoerrechten tussen de 26 en 35%.

De agrovoedingssector kan daarbij ook profiteren van de situatie. Invoerrechten zullen bij deze producten drastisch verlaagd worden. Daarbij zullen de Mercosur-landen juridisch waarborgen dat ze namaak van 357 hoogwaardige Europese levensmiddelen en dranken met een geografische aanduiding zullen tegengaan.

De overeenkomst creëert nieuwe zakelijke kansen voor Europese bedrijven die actief zijn op de markt voor overheidsopdrachten en voor dienstverleners in de informatietechnologie, vervoer en telecommunicatie. De grenscontroles worden simpeler, de administratieve rompslomp wordt minder en de uitvoerheffingen door de Mercosur-landen worden beperkt. Kleine bedrijven zullen aan beide kanten profiteren van het nieuwe online platform dat eenvoudig toegang geeft tot relevante informatie.

Vragen?

Wanneer er vragen zijn, twijfel niet om contact op te nemen. Wij staan van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 21.00 voor u klaar. Tevens zijn wij op zaterdag bereikbaar tussen 10.00 en 14.00.

Vragen? Neem contact met ons op