Handelen met Vietnam makkelijker en voordeliger

dinsdag 18 augustus, 2020

Nieuwe handelsovereenkomst zorgt voor verlaging invoerrechten

Per 1 augustus is het nieuwe handelsakkoord tussen de Europese Unie en Vietnam van kracht. Een uniek akkoord dat ervoor zorgt dat de invoerrechten voor de meeste producten per direct zijn verdwenen. Het is hiermee voor zowel de EU als Vietnam per direct makkelijker en goedkoper geworden om producten of diensten op elkaars markt te brengen. Binnen 10 jaar verdwijnen zelfs 99% van de onderlinge invoerrechten.

Respect voor mens en milieu
De overeenkomst is uniek te noemen omdat er, naast het wegnemen van economische beperkingen, afspraken in staan over de bescherming van mensenrechten en het milieu. Daarnaast is in het verdrag opgenomen dat beide partijen bepaalde streekproducten respecteren en producten als parmaham en roquefort naamsbescherming genieten en dus niet mogen worden nagemaakt. Ook verdwijnen bepaalde technische belemmeringen waar Europese handelaars voorheen tegenaan liepen. Zo gaat Vietnam meer met internationale standaarden werken, zoals ISO en IEC.

Groeiende afzetmarkt
Vietnam is na Singapore de op één na grootste handelspartner van de EU in de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) en vormt, met zo’n 95 miljoen consumenten en een alsmaar groeiende economie, een aantrekkelijke markt voor Europese bedrijven in vele sectoren. Benieuwd naar wat de gevolgen van het nieuwe handelsakkoord zijn voor uw onderneming? WA Customs informeert u er graag over en helpt u bij uw export naar of import uit Vietnam.

Vragen? Neem contact met ons op