Incoterms: ExWorks

maandag 16 september, 2019

Wanneer u internationaal zaken doet is het van belang dat de afspraken duidelijk zijn over de verantwoordelijkheid die men als koper en verkoper heeft. Hiervoor zijn er in 1936 de Incoterms van de International Chamber of Commerce in het leven geroepen. De Incoterms geven een nauwkeurige beschrijving van de rechten en de plichten van zowel koper als verkoper bij het leveren van goederen met betrekking tot douaneformaliteiten, vergunningen, verzekeringen en transport. Een van de meest gebruikte Incoterm is ExWorks in het Nederlands Af Fabriek.

De Incoterms zijn in 31 verschillende talen beschikbaar, dit maakt het gemakkelijk om met een andere partij kort te sluiten wat er precies van elkaar verwacht wordt. Het zijn geen vastgelegde wetten of verdragen, maar geven een algemene richtlijn.

Maar wat houdt ExWorks nu precies in?

Bij een ExWorks zending heeft de koper van de goederen een maximale verplichting. In tegenstelling tot de verkoper deze heeft een minimale verplichting. ExWorks betekent eigenlijk dat de goederen gereed zijn voor afhaling op de overeengekomen locatie. Het enige wat de verkopende partij hierbij dient te doen is de koper helpen met het verkrijgen van de benodigde licenties en/of benodigde documenten. De koper dient hier wel voor te betalen.

Wanneer de goederen opgehaald zijn, zijn alle verantwoordelijkheden en risico’s overgedragen aan de koper. Wanneer er dus iets mis gaat met het laden van de goederen, is dit de koper zijn / haar probleem. Het eigendom van de goederen is namelijk al overgedragen.

Waarmee rekening houden?

Het is van belang om de Incoterm op de factuur te benoemen. Daarbij is het van belang de geldende wetgeving te vermelden. Dit is van groot belang omdat de te betalen invoerrechten van de Incoterm afhankelijk zijn, en dit ook nog eens per land kan verschillen.

Meer weten?

Meer weten over de verschillende incoterms? Lees dan hier meer. Wanneer er vragen zijn twijfel dan niet om contact op te nemen. Wij zullen u altijd zo snel mogelijk proberen te helpen. WA Customs is geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 21.00 en op zaterdag van 10.00 tot 14.00.

Vragen? Neem contact met ons op