Extra controle door de douane

woensdag 24 april, 2019

Vrijstellingen, keramische producten, e-commerce en extra controle op lage waarde textiel en schoenen.

De komende maanden wordt er door de douane meer en meer aandacht besteedt aan de waarde van allerlei soorten producten. Denk hierbij aan online verkochte producten en keramisch keukengerei uit China.

Wanneer wij aangifte doen zullen we  dan ook om extra informatie vragen over de tariefindeling, waarde en over de oorsprong. Op deze manier kunnen alle aangifte op de juiste manier gemaakt worden.

Waarde en tarief kloppen niet altijd bij kleding en schoenen, extra controle.

De douane controleert extra op kledingstukken en schoenen uit landen zoals Bangladesh, China, India en Vietnam. De tarieven en waarden van de producten uit deze landen kloppen namelijk niet altijd.

Mag u een vrijstellingscode gebruiken?

Wanneer er ingevoerd wordt voor particulieren is het mogelijk dat er een vrijstellingscode gebruikt mag worden. Wanneer de intrinsieke waarde niet boven de € 22,- uitkomt kan vrijstellingscode 107 niet gebruikt worden. Ligt de waarde boven de € 150,- dan is het niet mogelijk om vrijstellingscode C07 te gebruiken. Wanneer één van deze codes ten onrechte gebruikt wordt, worden de BTW en invoerrechten niet goed berekend.

E-commerce, keramisch keukengerei en andere risico’s.

Daarnaast gaat er extra gecontroleerd worden of de waarde van online gekochte producten niet te laag worden aangegeven.

Bij de invoer van keramisch keukengerei uit China is een antidumpheffing van toepassing. Daarom is het van belang om de waarde bij de desbetreffende goederencode te controleren.

De punten die extra gecontroleerd worden staan hierboven genoemd. Daarbij worden de goederen vaker fysiek gecontroleerd aan de hand van de bescheiden en administratie in Nederland en andere landen. Wanneer u de goederen weg wilt voeren en de douane de controle niet kan afhandelen. Wordt er eerst gevraagd om aanvullende zekerheid voordat de goederen ter beschikking gesteld worden.

Vragen? Neem contact met ons op