De definitie van exporteur gaat veranderen

maandag 28 oktober, 2019

De douane heeft besloten dat per 1 december 2019 de definitie van exporteur gaat veranderen. Dit heeft grote gevolgen voor bedrijven die de leveringsvoorwaarde Ex Works voor hun uitgaande zendingen hanteren.

Wat gaat er veranderen?

De Nederlandse douane heeft onlangs besloten dat de exporteur. Die in de douaneaangifte genoemd wordt, per 1 december 2019 in de Europese Unie gevestigd moet zijn. Dit komt er op neer dat als u goederen aan een Amerikaan verkoopt, deze niet meer als exporteur op het exportdocument vermeld kan worden.

Door deze verandering dienen er goede afspraken gemaakt te worden over de leveringsvoorwaarde. Om de goederen uit te kunnen voeren zal daarom een van de onderstaande partijen genoemd dienen te worden:

– de Nederlandse verkoper
– de expediteur
– de transporteur

De laatste twee opties zijn in onze ogen niet wenselijk, voor zowel de verkoper als de koper van de goederen niet.

Advies

Ons advies luidt dan ook om minimaal de leveringsvoorwaarde FCA te gebruiken. Oftewel Free Carrier. Hierdoor komt de verkoper automatisch op het exportdocument te staan. Vanaf het moment dat het exportdocument geregeld is wordt alles aan de koper overgedragen. De goederen zullen dan met de door hem aangewezen transporteur vervoerd worden.

Vragen

Heeft u nog vragen over de definitie van exporteur, twijfel dan niet. Neem contact met ons op via het telefoonnummer: +31 (0)76 596 49 21 of via mail: info@wacustoms.nl. Wij zijn geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 14.00. Wij helpen u graag.

Vragen? Neem contact met ons op