Nieuwe regels import CBAM-goederen

maandag 9 oktober, 2023

Vanaf zondag 1 oktober 2023 hanteert de Europese Commissie (EC) nieuwe, strengere regels met betrekking tot de import van zogeheten CBAM-goederen. Met dit Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) wil de EC de heffing op de uitstoot van CO2 gelijk trekken voor alle landen. Wie CBAM-goederen zoals kunstmest of aluminium importeert uit een land buiten de EU, waar lagere emissiekosten gelden, moet een prijscorrectie in de vorm van een aanvullende heffing gaan betalen.

De CBAM moet bijdragen aan het doel van de EU om de CO2-uitstoot vóór 2030 met zeker 55% te verminderen en vervolgens in 2050 geheel klimaatneutraal te zijn. Door een heffing te berekenen wordt oneerlijke concurrentie tussen EU-landen en landen met lagere emissiekosten voorkomen en wordt verder bijgedragen aan de klimaatdoelstellingen.

Bedrijven en ondernemers die CBAM-goederen importeren moeten vanaf 1 oktober de fictieve bescheidcode 1200 of 1300 (voor uitzonderingen op de heffing) hanteren. Daarnaast moeten zij voortaan elk kwartaal een rapportage van de uitstoot van de geïmporteerde goederen indienen bij de EC.

Bij WA Customs begrijpen we dat dit geen eenvoudige materie is. Bent u importeur van CBAM-goederen en heeft u hier vragen over of hulp bij nodig? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Meer lezen?
Artikel Belastingdienst
Informatie rapportageplicht
Artikel Customs Knowledge

Vragen? Neem contact met ons op