Grensoverschrijdende vergunning na Brexit niet meer geldig in het VK

dinsdag 16 april, 2019

Wanneer u een door de Nederlandse Douane verleende vergunning hebt die ook geldig is in het VK, dan is deze na Brexit niet meer geldig.

Dit geldt met name voor de bijzondere regelingen waarbij u kunt denken aan actieve- en passieve veredeling, een douane entrepot, tijdelijke invoer en bijzondere bestemming. Daarbij ook voor de grensoverschrijdende vergunning Inschrijving in de Administratie van de Aangever (SASP).

U dient zelf afspraken te maken met uw Britse handelspartners of de Britse douane over wat er moet gebeuren met de goederen die zich op dat moment in het land bevinden onder de dekking van de uitgegeven vergunning.

Goederen bevinden zich in het VK, douaneregeling beëindigd

Wanneer uw goederen zich nog in het VK bevinden op de brexitdatum onder dekking van de grensoverschrijdende vergunning. Wordt er gedaan alsof de regeling op correcte wijze beëindigd is, voorwaarde hierbij is dat u kunt aantonen dat de goederen zich op dat moment in het VK bevonden.

Als u gebruik maakt van een SASP-vergunning om goederen die zich fysiek in het VK bevinden aan te geven bij de Nederlandse douane, kan dit niet meer vanaf de brexitdatum. De aangiftes dienen vanaf dan ingediend te worden in het VK. Wanneer u toch besluit om aangifte te doen in Nederland loopt u het risico op dubbele belastingheffingen.

Wijzigingsbeschikking voor grensoverschrijdende vergunningen na Brexit

Op het moment dat de Brexit doorgaat worden er zo snel mogelijk wijzigingsbeschikkingen voor de vergunningen doorgestuurd. De vergunning uit het VK wordt dan verwijderd. Als het VK nog niet verwijderd is uit de vergunning, kunt u deze na de Brexit ook niet meer gebruiken.

Vragen? Neem contact met ons op