Gebruik maken van de regeling passieve veredeling

woensdag 4 september, 2019

Wie uniegoederen tijdelijk buiten het douanegebied brengt om te laten bewerken, verwerken, vernietigen of herstellen kan het best gebruik maken van de douane regeling passieve veredeling. Dan kunt u de producten weer terugbrengen in het vrije verkeer zonder de volledige invoerrechten te betalen.

Wat houdt de regeling passieve veredeling in?

Als u goederen uit bijvoorbeeld China importeer naar Nederland, dan betaalt u hier invoerrechten over. De goederen zijn op dat moment in het vrije verkeer gebracht. Daarna exporteert u de goederen voor een bewerking naar Marokko. Na deze bewerking komen de goederen terug naar Nederland. Eigenlijk zou u dan over het gehele bedrag (uitvoerwaarde + bewerkingswaarde) invoerrechten dienen te betalen. Alleen dat wilt u natuurlijk niet, want de invoerrechten over de goederen uit China heeft u al eens betaalt.

De regeling passieve veredeling zorgt er in dit geval voor, dat er over de geëxporteerde waarde geen invoerrechten betaald hoeven te worden. U dient dan wel invoerrechten over de gemaakte kosten in Marokko te betalen.

Hoe maak ik gebruik van de regeling passieve veredeling?

Om gebruik te maken van de regeling passieve veredeling dient u een vergunning passieve veredeling te hebben. Dit kan op twee verschillende manieren. Namelijk: een doorlopende vergunning of een vergunning op aangifte. Aan u de keuze waar u gebruik van wilt maken.

Wanneer u regelmatig gebruik wilt maken van de regeling passieve veredeling is het wellicht verstandig om een vergunning aan te vragen. Als u echter maar een enkele keer van deze regeling gebruikt wilt maken is het eenvoudiger om een vergunning op aangifte te doen.

Hoe vraag ik een vergunning aan?

Het aanvragen van een vergunning is niet geheel eenvoudig. Bij het aanvragen van de vergunning passieve veredeling dient de aanvrager over douane-technische kennis te beschikken. In de aanvraagprocedure komen namelijk erg douane specifieke termen naar voren.

Om de vergunning te verkrijgen zal er eerst getoetst worden of er aan economische voorwaarden voldaan wordt. Daarbij is het van belangrijk dat de belangen van de Europese producent niet geschaad worden. De veredeling mag geen schade toebrengen aan de in de Europese gemeenschap gevestigde producent. Én de veredeling moet binnen de gemeenschap technisch niet mogelijk zijn, economisch niet zinvol zijn of op basis van contractuele verplichtingen niet reëel zijn.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig of zit u nog met vragen? Twijfel niet en neem contact met ons op. Wij zullen u vrijblijvend te woord staan.

Vragen? Neem contact met ons op