CETA – Handelsovereenkomst Canada en de EU

maandag 13 november, 2017

Onlangs is er tussen de EU en Canada een vrijhandel overeenkomst genaamd CETA gesloten, dit heeft tot gevolg:

-Verlaging van de invoerrechten

-Eenvoudige douaneprocedures. Dit zorgt voor een snellere en goedkopere doorgang van goederen

-Nederlandse bedrijven krijgen in Canada dezelfde eerlijke kansen als hun Canadese concurrenten

-Grotere markttoegang. Nederlandse dienstverleners en investeerders krijgen betere toegang tot de Canadese markt. Hetzelfde geldt voor Canadese dienstverleners en investeerders in Nederland

-De mogelijkheid om met Nederlandse diploma’s en andere beroepskwalificaties in Canada aan het werk te gaan. En andersom de mogelijkheid om Canadese (technische) standaarden te erkennen als gelijkwaardig aan Europese standaarden. Dit voorkomt onnodige dubbele testen voor bijvoorbeeld auto’s

Om in aanmerking te komen voor verlaging van invoerrechten moeten uw goederen dus van preferentiële oorsprong zijn uit de EU of bij import uit Canada. Hierbij dient de oorsprong aangetoond te worden volgens het REX systeem met de oorsprong verklaring op de factuur.  Let hierbij op dat de lay-out van deze verklaring weer anders is dan de gebruikelijke van de vergunning toegelaten exporteur. Wel geldt hier ook dezelfde norm van €6000,- als waarde van de goederen.

Dus als u zaken doet met Canada is het van het grootste belang dat u op de hoogte bent van het REX-systeem en is het verstandig dat u zich gaat registeren als exporteur.

Neem nu vrijblijvend contact op met één van onze specialisten voor verdere uitleg over de gevolgen van CETA. Voor nu alvast wel voorbeelden waarbij een REX vergunning van toepassing is:

U importeert goederen van oorsprong uit Canada en de waarde van de goederen is boven de €6000,-

U exporteert goederen ter waarde van ten minste €6000,- van oorsprong uit EU naar Canada.

Vragen? Neem contact met ons op