EUR-MED

Een EUR-MED is een variatie op het EUR1 certificaat en is alleen geldig wanneer u handelt met landen waar de Pan-Euro-Mediterrane(PEM) overeenkomst geldt. De landen die in het PEM-gebied vallen zijn:
– De landen van de Europese Unie, Turkije,
– EFTA (waaronder Noorwegen, Zwitserland en IJsland)
– Het Middellandse Zeegebied ( waaronder Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte, Israël en Libanon)
– Moldavië
– De westelijke Balkan (waaronder Servië, Albanië en Bosnië-Herzegovina).

Het voordeel van een EUR-MED

Deze overeenkomst maakt het mogelijk dat grondstoffen en producten van preferentiële oorsprong uit deze landen meetellen voor de oorsprongsbepaling. Dit is de zogenaamde cumulatie. Het land van oorsprong is te allen tijde het land waar de laatste bewerking heeft plaatsgevonden. Het gebruik van een EUR-MED certificaat is niet verplicht. Maar het biedt meer mogelijkheden bij re-export naar een partnerland doordat goederen/producten uit deze landen meetellen voor de oorsprongsbepaling.

Wanneer de waarde van de zending lager ligt dan €6000,- hoef je geen EUR-MED aan te vragen, dan volstaat, net als bij het EUR1, een factuurverklaring.

Een EUR-MED aanvragen

Het aanvragen van een Eur-Med verloopt digitaal via de Kamer van Koophandel, wanneer deze door de Kamer van Koophandel goedgekeurd wordt kan de Douane deze gaan valideren. Wanneer de termen als preferentiële oorsprong en overeenkomstland niet bekend voor u zijn kunt u hier zelf beter niet aan beginnen.

Het verkrijgen van een EUR-MED is een grote opgave. U kunt uzelf de moeite besparen door het weg te leggen bij de specialist. WA Customs is gespecialiseerd in het maken van alle transportdocumenten zo bent u ook voor dit certificaat bij ons aan het juiste adres. Voor het aanvragen kunt u bij ons terecht van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 21.00 en op zaterdag tussen 10.00 en 14.00. Ook voor meer informatie omtrent een het certificaat kunt u bij ons terecht. Dit kan per telefoon +31 (0)76 596 49 21, per mail info@wacustoms.nl of via het contactformulier.