Certificaat van Oorsprong

Een certificaat van oorsprong (CvO) is een document dat de oorsprong van een product aangeeft. Een CvO bewijst dus in welk land een product gemaakt is. De Kamer van Koophandel geeft deze certificaten van oorsprong af en wij kunnen deze digitaal voor u aanvragen.

Waarom heb ik een certificaat van oorsprong nodig?

Sommige landen buiten de EU vragen om een CvO vanwege handelspolitieke maatregelen, zoals boycotten, importbeperkingen en importquota. Ook hoeft u in sommige landen met een CvO minder of zelfs helemaal geen invoerrechten te betalen. Daar geldt dan het MFN importtarief (most favoured nation-tarief). Zonder CvO kunt u tegen moeilijkheden aanlopen als u in een bepaald land producten wilt invoeren. Binnen de EU heeft u meestal geen CvO nodig.

Voordeel van een certificaat van oorsprong

Op basis van een CvO kan een land beslissen of u een product wel of niet mag invoeren. En ook bekijkt het land met een CvO of het MFN importtarief geldt. Dit tarief is meestal lager dan het algemene tarief.

Hoe vraag ik een certificaat van oorsprong aan?

U moet per verzending een certificaat van oorsprong aanvragen. WA Customs kan dit voor u regelen. Hiervoor dient u wel het juiste bewijsmateriaal aan te leveren. Wij vullen digitaal de aanvraag in en vullen dit aan met de betreffende bewijslast. De KvK controleert en bepaalt aan de hand van de toegevoegde bewijslast de oorsprong van de goederen:.

Bent u producent van de goederen? Dan wordt de oorsprong bepaald aan de hand van een door u gegeven productieverklaring.

Produceert u de goederen niet zelf en koopt u de goederen in van een leverancier? Dan kan een Leveranciersverklaring voor goederen van niet-preferentiële oorsprong als bewijs van oorsprong dienen.

Koopt u de goederen in van een leverancier buiten de EU? Dan kan een CvO uit het betreffende land als bewijs dienen.

De KvK is in de mogelijkheid om in alle bovenstaande situaties aanvullende documenten te vragen. Zoals in- en/of verkoopfacturen, machtigingen en verladingsopdrachten.

De oorsprong van een product bepalen

De oorsprong van een product wordt bepaald via oorsprongsnormen die staan in Europese en nationale wetgeving. Het is vrij eenvoudig als een product volledig in één land is geproduceerd, bijvoorbeeld bij landbouwproducten. Als in uw product grondstoffen en onderdelen zijn verwerkt die uit verschillende landen komen, is dit lastiger.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het aanvragen van een CvO of wilt u een Certificaat van Oorsprong aanvragen neem dan contact met ons op. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 21.00 en op zaterdag kan dit tussen 10.00 en 14.00. U kunt contact opnemen per telefoon +31 (0)76 596 49 21 , per e-mail info@wacustoms.nl of u kunt het contactformulier invullen.