Exporteren

Bij het exporteren van goederen buiten de Europese Unie zijn er enkele zaken waarmee rekening gehouden dient te worden. Ook als u uw goederen EX Works verkoopt. Dit is iets wat door veel bedrijven vaak onderschat wordt, terwijl het op orde brengen van de exportdocumentatie zeker zo belangrijk is als bij de import van goederen.

Wat is er van belang?

Voor u als exporteur is vooral van belang dat u zorgt voor de benodigde bewijslast die aantoont dat de goederen naar een derde land geëxporteerd worden. Omdat u uw goederen verkoopt buiten de Europese Unie doet u dit met een BTW-percentage van 0 procent. Maar u bent dan wel verplicht aan te tonen dat de goederen daadwerkelijk de EU hebben verlaten.

Hoe zorg ik voor deze bewijslast?

Het eenvoudigste is om dit door een douane-expediteur te laten doen. Die verzorgt het exportdocument dat met de zending mee gaat. Zodra de goederen de EU verlaten wordt dit document aangeboden bij de douane van het desbetreffende land en wordt dit elektronisch teruggekoppeld als bewijslast.

Aanvullende documenten

Het kan zijn dat er bij het exporteren van de goederen gevraagd wordt naar aanvullende documenten. Wellicht dienen uw producten gekeurd te worden of zijn er restricties bij de export van het desbetreffende product of naar het betreffende land. Of misschien zijn in het land van bestemming bepaalde certificaten nodig voor de verlaging van invoerrechten.

De verschillende soorten certificaten:

Fyto
– ATR
EUR1
EUR-MED
CvO (Certificaat van Oorsprong)

Zoals u ziet zijn er vele zaken waarmee rekening gehouden dient te worden. Heeft u hier vragen over, twijfel dan niet en neem contact met ons op. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 7.00u tot 21.00u en op zaterdag tussen 10.00u en 14.00u via telefoonnummer +31 (0)76 596 49 21 of via info@wacustoms.nl. Ook kunt u het contactformulier invullen. Een van onze medewerkers zal daarna zo snel mogelijk contact met u opnemen.