Exporteren

Bij het exporteren van goederen buiten de Europese Unie zijn er enkele valkuilen waar rekening mee gehouden dient te worden. Ook als u uw goederen EX Works verkoopt. Dit is iets wat voor vele bedrijven vaak onderschat wordt, terwijl het op orde brengen van de exportdocumentatie zeker zo belangrijk is als bij de import van goederen.

Wat is er van belang?

Het belangrijkste voor u als exporteur is dat u zorgt voor de benodigde bewijslast. Dat de goederen daadwerkelijk naar een derde land geëxporteerd worden. Omdat u uw goederen verkoopt buiten de Europese Unie doet u dit met een BTW percentage van 0 procent. U bent wel verplicht aan te kunnen tonen dat de goederen daadwerkelijk de EU hebben verlaten.

Hoe zorg ik voor deze bewijslast?

De eenvoudigste manier is door het in hand nemen van een eigen douane expediteur. Deze verzorgt het desbetreffende exportdocument welke met de zending naar het land meegaat. Bij het buiten gaan van de Europese Unie wordt dit document aangeboden bij de douane aldaar en wordt er elektronisch teruggekoppeld dat de goederen de EU hebben verlaten

Aanvullende documenten

Het kan zijn dat er bij het exporteren van de goederen verlangt wordt naar aanvullende documenten. Wellicht dienen uw producten gekeurd te worden. Misschien zijn er restricties bij de export van het desbetreffende product of naar het desbetreffende land. Wat is het land van bestemming, dienen zij daar certificaten te ontvangen voor een verlaging van de invoerrechten?

De verschillende soorten certificaten:

Fyto
– ATR
EUR1
EUR-MED
CVO(Certificaat van oorsprong)

Zoals u ziet zijn er vele zaken waarmee rekening gehouden dient te worden. Heeft u vragen twijfel dan niet en neem contact met ons op. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 21.00 en op zaterdag tussen 10.00 en 14.00 via het telefoonnummer: +31 (0)76 596 49 21 of via mail: info@wacustoms.nl. Ook kunt u het contactformulier invullen. Een van onze medewerkers zal daarna zo snel mogelijk contact met u opnemen.