Leveranciersverklaringen gewijzigd

maandag 30 mei, 2016

Op 1 mei 2016 is het nieuwe Douanewetboek van de Unie (DWU ) in werking getreden, internationaal wordt deze nieuwe wetgeving de Union Customs Code (DWU) genoemd. Het zijn veelal veranderingen die niet direct invloed hebben in het dagelijks handelen van uw bedrijf maar waar wij als douaneagent wel mee te maken hebben. Indien u met oorsprongsbescheiden (zoals EUR-1, EUR-MED en CVO) werkt, dan is er wel iets veranderd waar u rekening mee moet houden en wellicht uw leverancier(s) daarvan op de hoogte moet brengen. In het nieuwe UCC krijgen onder andere certificaten van oorsprong, EUR.1 certificaten en leveranciersverklaringen een andere wettelijke basis. De oude regelgeving is ingetrokken.

Voor afgifte van EUR.1 certificaten en factuurverklaringen verandert alleen de wettelijke basis. De bestaande oorsprongsprotocollen met daarin de oorsprongseisen blijven ongewijzigd van kracht.

De belangrijkste uitgangspunten bij oorsprongsbepaling voor een certificaat van oorsprong (CvO) blijven hetzelfde. Deze uitgangspunten zijn:

  • geheel verkregen goederen,
  • laatste ingrijpende be- of verwerking.

Leveranciersverklaringen voor goederen van preferentiële oorsprong:

  • Leveranciersverklaringen voor goederen van preferentiële oorsprong die vanaf 1 mei 2016 worden afgegeven zijn (maximaal) twee jaar geldig. Daarnaast moet de actuele tekst worden gebruikt. Leveranciersverklaringen die voor 1 mei 2016 zijn afgegeven blijven maximaal geldig tot en met 30 april 2017. Bijgaand kunt u de meest gebruikte terugvinden, in het Nederlands en Engels (herhaaldelijk gebruik)

Tekst van leveranciersverklaringen voor goederen van niet-preferentiële oorsprong:

  • De tekst van leveranciersverklaringen voor goederen van niet-preferentiële oorsprong is ook aangepast, deze zijn voortaan ook maximaal twee jaar geldig. Bijgaand kunt u de meest gebruikte terugvinden, in het Nederlands en Engels (herhaaldelijk gebruik)

Tevens zijn deze leveranciersverklaringen natuurlijk ook verkrijgbaar voor eenmalig gebruik. Vanzelfsprekend kunt u hiervoor contact opnemen met ons.

Vragen? Neem contact met ons op